vrijdag 24 januari 2014

eten voor twee?

Wanneer is het het ALLERBELANGRIJKSTE om goed en gezond te eten?
In je zwangerschap? jazeker! Maar nóg belangrijker de tijd (kort) ervoor en de eerste weken als je nog niet zeker weet of je zwanger bent. Want juist de eerste weken worden alle organen van de baby aangelegd en zijn schadelijke stoffen extra kwalijk en goede stoffen extra nodig.

Vandaag staat er in het Algemeen Dagblad dan ook een artikel over het onderzoek van Erasmus MC waaruit blijkt dat een gezond klimaat in de baarmoeder niet alleen van invloed is op de zwangerschap, maar ook op de latere gezondheid van het kind. 

Er zouden eigenlijk (meer)  kinderwens-spreekuren moeten zijn, die zijn er ook wel, maar worden maar matig bezocht. Vrouwen vragen zich ook af waarom ze hun levensstijl moeten veranderen als ze pas over één of twee jaar zwanger zijn..Maar roken, alcoholgebruik en overgewicht zijn ook factoren die de kans op zwangerschap verminderen.

Kinderarts Vincent Jaddoe adviseert:  al vóór de bevruchting gezond te eten, Foliumzuur te gebruiken, alcohol zo min mogelijk drinken en vooral niet roken. De fase voor de bevruchting moet véél meer aandacht krijgen!

Toevallig hebben we gisteren op een bijeenkomst van kraamverzorgenden ook nog gesproken over risicozwangerschappen. Dat bij de jeugdgezondheidszorg al gesignaleerd kan worden wie de toekomstige risicomoeders kunnen zijn. Een betere samenwerking van de GGD met kraamzorg/verloskundigen, hulp en voorlichting aan die groep kan deze jongeren én hun toekomstige kinderen gezonder maken. (Er wordt gewerkt aan verbetering van die zgn.. ketenzorg, een betere samenwerking tussen instanties.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten