vrijdag 27 mei 2011

het zijn de kleine dingen die het doen....

Afslanken is best lastig! Je bent gewend aan een bepaald leef- en eetpatroon en veranderen kost moeite en doorzettingsvermogen. Dat is heel menselijk! "The only one who wants to change is a baby with a wet diper..."



Gisteren ben ik naar een bijeenkomst geweest in Kerkdriel, georganiseerd door de beroepsvereniging van Personal trainers i.s.m. de BGN (onze beroepsvereniging.) Het lijkt erg zinvol om samen te werken...bewegen helpt per slot enorm mee aan een gezonder leven en afslanken! Er waren een 3-tal sprekers,(sport)artsen en iemand van de dopingautoriteit, aangevuld door de voorzitters van de beroepsverenigingen.

Wat ik in dit stukje daaruit wil tillen zijn de leuke voorbeelden van de kleine dingen die het doen....
elke dag 2 glaasjes wijn (of een ander alcoholisch drankje) levert een vetomzet op van 6 kg per jaar. (als je die dus weg zou laten zonder iets anders in je eet- en leefpatroon te veranderen zou dat al 6 kg schelen!
De gemiddelde suikerconsumptie in ons land (40 kg volgens de spreker)levert 20 kg vetomzet. Net na de oorlog aten we gemiddeld 4 kg suiker per jaar...als we daarnaar terug zouden grijpen zou het hele probleem van overgewicht een stuk minder zijn!

Ook het bewegen levert veel op..de kleine dagelijks dingen zoals een stukje fietsen/wandelen/traplopen leveren al snel zo'n 200 kcal verbranding per dag extra op. Ook sporten is belangrijk, liefst een variatie in cardio en krachttraining. In rust gebruiken spieren meer kcal. dan vetweefsel. (Veel) sporten is goed, mits je het niet compenseert door de rest van de dag op de bank te hangen....

Het nut/risico van doping en voedingssupplementen werd ook toegelicht. Doping is zéker af te raden! Ook allerlei slankheidsmiddelen zal ik niemand aanraden en zijn ook niet zonder risico! Voedingssupplementen kúnnen zinvol zijn voor bepaalde groepen,topsporters en lijners...een goede multivitamine lijkt zinvol, maar ook hier: overdaad schaad. Nog niet alles van de wisselwerking in vitamines is bekend en chemische vitamines kunnen een goede, uitgebalanceerde voeding niet vervangen!

Advies : Zorg dat de basisvoeding zo goed mogelijk is!! En ga bewegen!
Een caloriebeperking van slechts 300 kcal per dag levert ook gewichtsverlies op.In elk geval géén crash dieet waarbij het lichaam in de spaarstand gaat! Extra bewegen en sporten geeft in het begin soms zelfs gewichtstoename (spieren zijn zwaarder dan vet) maar na een maand of 3 komt het omslagpunt en gaat het afvallen beter. Helaas geven mensen voor die tijd vaak op omdat ze geen resultaat op de weegschaal zien. Daarom is ook de taillemeting van belang (daar zie je het vaak wél aan).

Als afscheidspresentje kregen we een bidon van "eigen kracht"
Het ziet eruit als een drankje vol stimulerende middelen....

inhoud: 750 mg Trots
500 mg Discipline
450 mg Zelfvertrouwen
450 mg Karakter
300 mg Gezondheid
300 mg Voldoening



dat wens ik ook iedereen toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten