donderdag 24 maart 2011

Jo-Jo effect

Wie heeft er nog nooit van het jo-jo effect gehoord?
Dat ontstaat als je een dieet volgt, maar na afvallen weer in je oude gewoontes terugvalt en de kilo's er weer aankomen (soms nog meer dan vóór de lijnperiode).
Door te weinig eten gaat je lichaam steeds zuiniger om met energie; vroeger en in de hongerwinter toen er nauwelijks voedsel was, heeft dit levens gered, nu zijn we er minder blij mee. Nu is er een professor die hier anders over denkt.
Zie:
http://www.puurgezond.nu/columns/column/article/het-jojo-effect-bestaat-niet-1110.html


Waar we het in elk geval over eens zijn: Begin wél aan het stap voor stap veranderen van die vastgeroeste gewoontes in je leven. Geen derde glas wijn en later zelfs geen tweede. Niet de auto pakken voor de boodschappen. Een glas water tussendoor. Eens een avond tv kijken zonder snackmoment. Ook eens een avond géén tv kijken. Meer groenten op je bord.

Stuk voor stuk zijn het piepkleine maatregelen. Maar samen maken ze hét verschil. Dan wel pas op de lange termijn, in een langzaam tempo en mits heel lang volgehouden. Klinkt moeilijk, maar is eigenlijk veel gemakkelijker dan de zoveelste crashkuur. Laten we het slow-jo effect noemen. En dat is beslist geen mythe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten