maandag 13 juni 2011

glucose-fructosesiroop...liever niet!

In veel (zoete) producten zit glucose-fructosesiroop verwerkt. Dit is een zoete stof die uit maïs gewonnen wordt. Het is goedkoper dan gewone suiker (uit suikerbieten) en maakt koek. e.d ook nog langer houdbaar. Daarom wordt het graag gebruikt door fabrikanten. In Amerika gebruikt men het al langer en voegt het ook toe aan frisdranken. Echter; de Princeton Universiteit heeft aangetoond dat niet alle zoetigheid evenveel bijdraagt aan gewichtstoename. Ratten met toegang tot maïssiroop, glucose-fructosesiroop, ontwikkelden beduidend meer gewicht dan degenen die gewone suiker aten, zelfs wanneer hun complete calorie-inname hetzelfde was. De onderzoekers zeggen dat hun werk licht laat schijnen op de factoren die bijdragen aan de trend van vetzucht (obesitas) in de verenigde staten.
Is ontbijtkoek dan wel zo'n verantwoord tussendoortje? hoofdbestanddeel: glucose/fructosesiroop.....

Een greep in mijn kast levert ook al verschillende producten op waar het inzit...

uit artikel NRC: Fructose en glucose hebben een verschillend effect in het goed doorvoede lichaam doordat fructose alleen in de levercellen wordt verwerkt. Alle lichaamscellen kunnen glucose verbranden. De lever kan er glycogeen van maken. Dat is een opslagvorm van suikers in de vorm van een soort zetmeel. Als iemand goed doorvoed is – met een ‘volle’ glycogeenvoorraad – kan de lever fructose alleen maar in vet omzetten. Kennelijk komt dat vet sneller in het buikvet terecht, terwijl vet dat uit glucose wordt gemaakt wat meer naar de onderhuidse vetopslag gaat.

Tros Radar: Heeft onderzoeken besproken waaruit fructose/siroop niet veel schadelijker dan suiker lijkt.....:
Dat HFCS geen belangrijke verschillen laat zien met kristalsuiker wil niet zeggen dat het daarmee ‘gezond’ is. Wat dat betreft kunnen de onderzoeken misleidend overkomen. Wellicht dat frisdrankfabrikanten daarom dergelijk onderzoek financieren. Een afwezigheid van een verschil zegt nog niets over de werkelijke eigenschappen. Kristalsuiker is, net als HFCS, een vorm van loze calorieën die de glucose- en insulinespiegel laat schommelen en de trek in koolhydraten doet toenemen. Zowel kristalsuiker als HFCS hebben zo hun bijdrage aan het ontstaan van overgewicht.
Beide dienen naar mijn mening dan ook zoveel mogelijk beperkt te worden. Maar het lijkt niet zo te zijn dat HFCS zoveel slechter is dan kristalsuiker.

Over zoetstoffen is ook nog niet alles bekend. Mijn conclusie:
Zoveel mogelijk toegevoegde suikers laten staan en anders in de meest natuurlijke vorm gebruiken. Dan kan je lichaam het het best verwerken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten