donderdag 8 december 2011

De zin van koolhydraten

Enkele van mijn cliënten zijn in het verleden weleens behoorlijk afgevallen met een koolhydraat-arm dieet. Helaas zijn de verloren kilo's er ook weer bijgekomen.. Anders waren ze niet bij mij gekomen waarschijnlijk ;).

Hoe kan dit nu?
Zie ook: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraten.aspx?gclid=CMft3d3q8qwCFclH3godCE4W9A,
Koolhydraten zijn brandstof voor ons lichaam. Ons lichaam heeft zelfs de voorkeur ervoor om eerst koolhydraten te verbranden. Ook heb je een bepaalde hoeveelheid glucose (een koolhydraat) nodig om te kunnen functioneren. Ons lichaam kan, héél knap, een teveel aan koolhydraten omzetten in vet en ook wat  ervan opslaan om indien nodig aan je bloed af te geven. Om de bloedsuikerspiegel (glucosegehalte) van je bloed constant te houden is er een mooi samenspel tussen insuline en glucagon


Eet je geen koolhydraten dan gebruikt je lichaam eiwit of vet als brandstof. De Nederlandse voeding met aardappelen en brood bevat redelijk veel koolhydraten, dus je moet je patroon behoorkijk omgooien om dit dieet te volgen. Het blijkt ook dat iedereen die een poos bewust met zijn voeding bezig is, wat afvalt. dat ligt niet alleen aan de koolhydraten.
Je hebt wel grote kans om een aantal belangrijke vitamines en mineralen te missen, omdat die vaak in koolhydraatrijke producten zitten. Teveel eiwit eten kan schadelijk zijn voor je nieren, omdat teveel eiwit wordt omgezet in vet, maar daarbij komen ketonen vrij, die je nieren moeten verwerken.Te veel (zeker verzadigd,) vet eten is schadelijk voor hart en bloedvaten. Ook is variatie moeilijker als je de koolhydraten wil schrappen.

Koolhydraten binden wel vocht aan zich (dit zit dan -tijdelijk- in je darmen), het geeft daarom snel resultaat op de weegschaal als je een dag geen koolhydraten eet, maar dit is dus niet echt afvallen!

De ene koolhydraat is de andere niet..."langzame" koolhydraten zorgen dat je je lang verzadigd voelt, "snelle" koolhydraten geven een piek in je bloedsuiker, en ook weer snel honger. Die "snelle" koolhydraten liever vermijden. (suiker o.a.)

Als je na zo'n dieet weer je oude patroon oppakt, kom je vaak weer aan, zeker als je voor je dieet ook al teveel at. (Je bent niet van niets te zwaar geworden). En door een dieet gaat je lichaam extra zuinig om met het eten.

Kortom; geen blijvende oplossing. Mijn advies is om voor puur en gezond eten te gaan. Van alles wat en iets minder calorieën dan je gebruikt als je af wilt vallen. Zorg dat je lichaam wel de stoffen krijgt wat het nodig heeft! Zorg er goed voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten