maandag 12 december 2011

Met melk meer mans?

Koemelkallergie...dat melk niet meer goed zou zijn en problemen zou geven. Ik krijg er regelmatig vragen over. Ook lust niet iedereen even graag melk en  neemt liever een glaasje van wat anders...
Een echte koemelkallergie komt vrij weinig voor. Maar té veel (melk ) is ook niet nodig natuurlijk. En als je ook nog andere zuivelproducten eet hoef je echt geen 3 glazen per dag te drinken.
Als je merkt dat je gevoelig reageert op melk(producten) raadpleeg dan je arts.

Echter...er wordt ook wel te weinig melk gedronken. Of beter: te weinig pure zuivel! Wat gedronken wordt zijn zoete melkdrankjes; fristi, chocomel, optimel; met toegevoegde suikers of zoetmiddelen.

Ook drinken we nogal eens gesteriliseerde melk (koffiemelk).

Er wordt veel over geschreven en beweerd, en nog niet alles is bewezen.
Wat mij aanspreekt is dat in de koudere streken (zoals Nederland) melk al eeuwen een vrij grote rol speelt en dat daar minder overgevoeligheid voor melk is dan in tropische of Aziatische landen. Je spijsverteringsstelsel past zich toch (in vele jaren) aan aan de omstandigheden.
Ook bevat melk veel calcium, vitamines en eiwitten. Het is smaakmaker of ingrediënt in vele gerechten.

Kies bij voorkeur voor biologische en gepasteuriseerde melk(producten). Bij gesteriliseerde (lang-houdbare) melk gaan toch voedingsstoffen verloren door hoge verhitting en kan het spijsverteringsstelsel de melk moeilijker verwerken. Goede argumenten hiervoor vind je in het boek "beter met voeding" waar ik in een eerdere blog over geschreven heb.
En in de biologische veehouderij worden koeien minder met antibiotica behandeld en ze staan meer in de (onbespoten) wei.

Wil je op je gewicht letten dan die zoete melkdrankjes weglaten.
En, lust je écht geen melk, neem wel wat kaas, yoghurt, kwark e.d. Je hebt wel calcium nodig om je botten sterk te houden. (En vitamine D, zeker als je weinig buiten komt!)

Drink jij melk?? Ik ben benieuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten