donderdag 29 maart 2012

Te dikke en rokende zwangere geeft verhoogde kans op afwijkingen bij baby

(02-02-2012)
Bron: NU.nl (ANP)
GRONINGEN - Te dikke en rokende zwangere vrouwen hebben een grotere kans dat hun kind een aangeboren hartafwijking heeft.

Foto:  NU.nl/Charles Batenburg
De kans is maar liefst 2 tot 3 keer groter dan bij andere vrouwen, zo is door onderzoekers van de afdeling Genetica van het UMCG vastgesteld. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Heart, zo bracht de Groningse instelling dinsdag naar buiten.
Hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen. In dit onderzoek is voor het eerst aangetoond dat een combinatie van roken en overgewicht het risico op een baby met een aangeboren hartafwijking extra verhoogt.
De onderzoekers pleiten voor goede voorlichting vóór de zwangerschap en hulp bij afvallen en stoppen met roken voor vrouwen die een kind willen. Voor het onderzoek is gekeken naar de gegevens van ongeveer 800 kinderen met een hartafwijking die zijn geboren tussen 1997 en 2008. Die informatie is vergeleken met een controlegroep van 300 kinderen met een genetische afwijking, maar geen hartafwijking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten