zondag 1 april 2012

Biologisch? Is dat logisch?

Op veel producten, ook steeds meer in de supermarkt staat "biologisch" vermeld.
Zoals je misschien in eerdere blogs hebt gemerkt ben ik wel fan van biologisch eten. Maar wat betekent het nou eigenlijk?
Beknopt komt het hierop neer: in de biologische landbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en  kunstmest gebruikt. Ook natuurlijke mest moet aan voorwaarden voldoen; de dieren die de mest produceren moeten ook biologisch eten krijgen. Een puur natuur kringloop.
Biologisch vlees is van dieren die ook biologisch voer krijgen en er worden ook eisen gesteld aan (buiten) leefruimte en varkens moeten b.v. in stro kunnen liggen.

Biologisch eten is daarom beter voor het milieu, omdat er minder schadelijke stoffen gebruikt worden. Ook is het diervriendelijker, welk dier wil nu niet meer ruimte en naar buiten kunnen?
Het is ook beter voor ons, je krijgt minder schadelijke stoffen binnen en koeien die in de wei lopen geven melk met meer omega 3, wat een goede vetsoort is!

Er zijn ook enkele nadelen, vooral dat het duurder is. het kost nu eenmaal meer zorg (arbeidsintensief)en ruimte.
Ook is de opbrengst per oppervlakte vaak minder dan in reguliere landbouw.

De term "biologisch"zegt niet alles: let ook op het EKO-keurmerk, er is een Nederlands en een Europees  keurmerk. Dit geeft de garantie dat het product echt biologisch is.

  Europees keurmerk

  Nederlands keurmerk

100% biologisch is soms moeilijk haalbaar, maar voor bepaalde producten zeker aan te raden. Ik heb gelezen dat in aardappelen, uien en wortelen erg veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Als je dus je hutspot al biologisch eet, heb je al  een goede stap gezet.
Als je eet wat er in het seizoen voorhanden is in de streek waar je woont, ben je ook goed bezig! Je eten hoeft minder kilometers af te leggen en/of heeft minder kunstgrepen (verwarmde kassen) nodig om te groeien. Bovendien steun je onze economie en boeren.

Eet smakelijk!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten