Mensen met overgewicht en een ongezond eetpatroon hebben meer kans op  diabetes dan mensen met overgewicht en een gezond eetpatroon. Die  conclusie trekt Florianne Bauer (UMC Utrecht) uit het eetgedrag en de  gezondheid van 20.000 Nederlanders. Zij promoveert op 16 december aan de  Universiteit Utrecht.  
Via vragenlijsten analyseerde Bauer het eetgedrag van ruim 20.000  Nederlanders met overgewicht (een BMI van 25 of meer). Op basis hiervan  maakte ze 2 eetpatronen. Het ene bestaat uit voornamelijk vis, wijn,  rauwe groenten en kip; en het andere bestaat uit voornamelijk friet,  snacks en frisdrank. De vragenlijsten zijn halverwege de jaren 90  afgenomen en gedurende de 10 jaar erna volgden onderzoekers de  gezondheid van de deelnemers. In totaal kregen 831 personen uit de  onderzoeksgroep diabetes. 
De personen met overgewicht en het eetpatroon met friet, snacks en  frisdrank blijken op meer fronten ongezond te leven: ze roken vaker en  bewegen minder. Zij  hebben een grotere kans op diabetes type 2 dan de  groep met het gezondere eetpatroon, ondanks dat beide groepen kampen met  overgewicht. Het betekent dat het eetpatroon, los van te dik zijn, een  risicofactor vormt voor het ontstaan van diabetes. En dat geldt ook voor  het gebrek aan beweging. Conclusie: bij de preventie van diabetes moet  er niet alleen aandacht zijn voor het lichaamsgewicht, maar ook voor het  eetpatroon en voldoende beweging. 
De gegevens zijn afkomstig van het EPIC-NL-cohort.  Onderzoekers onder leiding van het UMC Utrecht en het RIVM volgen  daarin bijna ruim 40.000 Nederlanders om leefstijlfactoren op te sporen  die de kans op ziekte vergroten.  
Bron: Universiteit Utrecht
Geen opmerkingen:
Een reactie posten