dinsdag 5 april 2011

Beter met voeding

Anderhalve week geleden ben ik naar de lezing van Jeroen America geweest, die zijn oude tante geholpen heeft met het schrijven van het boek "beter met voeding".
Deze tante en natuurvoeding- diëtiste , Mia Tjioe-America, is helaas al overleden, maar haar ideeën over voedingsleer zijn volop actueel en zij was haar tijd ver vooruit!

Het komt er (samenvattend) op neer dat veel welvaartziektes te wijten zijn aan het ontbreken van belangrijke stoffen (die we nog niet eens allemaal kennen). Dit komt vooral door het enorme bewerken van natuurlijke voeding door de industrie. Dit haalt stoffen uit voeding (vezels, vet, kiemkracht) en voegt andere dingen toe (zoetstoffen, conserveermiddelen, transvetten, andere vezels). Maar ons lichaam heeft het volledige voedingsmiddel nodig om ook alles eruit te halen wat erin zit. En om de schadelijke stoffen die er evt. ook inzitten op te kunnen ruimen. Door volwaardige, gevarieerde en evenwichtige voeding kan het lichaam zo optimaal mogelijk zijn werk doen.
citaat : je bent wat je eet en anders niets. Wordt je ziek, dan kan dit worden veroorzaakt door een infectie, door een ongeval, of door erfelijke belasting. Maar verder moeten we de oorzaak zoeken in onze voeding. Het lichaam dat we hebben, maken we door wat we het lichaam te eten geven. (dr. Kollath)

Uit haar jarenlange praktijkervaring en bestudering van vakliteratuur is zij tot de deze conclusie gekomen, ook dat de volgende generaties nog meer tekorten en problemen hebben dan de vorige. Met volwaardige voeding en aanpassing van tekorten zijn veel gezondheidsklachten weer de goede kant op te buigen.

Voor wie meer hierover wil lezen, ik vind het boek een aanrader en het bevat waardevolle informatie. Het onderschrijft mijn visie: het gaat er niet alleen om wat je niet eet, maar vooral om wat je wél eet!
PS: als redactielid van Miss Natural heb ik ook een artikel op die site geplaatst:
klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten