dinsdag 19 april 2011

voeding bij zwangerschap

Vanmiddag ben ik naar het seminar van Orthica (merk van voedingssupplementen) geweest over "gezond zwanger". Ook interessant vanwege mijn werk in de kraamzorg. En -extra leuk- samen met mijn zus, die verloskundige in Zwolle is.
Het was een leuke aanvulling op hetgeen ik met name ook bij de cursus kind & voeding al heb gehoord. Het onderschrijft weer het belang van goede voeding en zeker bij de start van een nieuw leven!
Hieronder een stukje over het seminar:

Op dinsdag 19 april vindt in Amersfoort het Orthica seminar “Gezond Zwanger” plaats. Tijdens dit seminar wordt duidelijk dat eenvoudige adviezen over voeding en voedingssuppletie een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezonde zwangerschap, zwangerschapsuitkomst en de gezondheidsvooruitzichten van het jonge kind.

Zorg op maat voor aanstaande moeders levert winst op voor moeder en kind. In de praktijk blijkt dat een multidisciplinaire aanpak de kwaliteit van de zorg verbetert. Wat de voeding betreft is de aanstaande moeder zich vooral bewust van wat ze moet weglaten, zoals rauw vlees en alcohol. Dat ze van een aantal voedingsstoffen, tijdens de zwangerschap en de borstvoeding, juist meer nodig heeft is niet altijd bekend. Dat is jammer, want met voedingsadviezen en waar nodig voedingssuppletie valt veel winst te behalen, zowel voor moeder als kind. Ook de rol van probiotica in de preventie van darm-, vaginale- en urineweginfecties bij de moeder en de verlaging van het risico op eczeem bij het kind is nog onderbelicht. Verloskundigen, diëtisten, jeugd- en kinderartsen kunnen een belangrijke rol spelen bij de voorlichting hierover. Op het Orthica seminar zullen experts op het gebied van verloskunde, voeding en voedingssuppletie hun kennis met u delen.

Tijdens het seminar kwam ook naar voren dat het zo goed zou zijn als verloskundigen en diëtistes meer samen zouden werken. In veel gevallen gebeurt dit ook al. En zeker zou het goed zijn als verloskundigen een voedingsanamnese bij de zwangeren af zouden nemen om eventuele risico's te ontdekken en die dan door aangepaste voeding en/of voedingssupplementen te minimaliseren.

Ook in de zwangerschap kan ik met "wensgewicht" adviseren, niet zozeer om af te vallen, maar wel in wat je wél nodig hebt en om je gewichtstoename "in control" te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten