donderdag 27 januari 2011

Niet slanker met light producten...(?)

Raar maar waar: mensen die veel light-producten eten, vallen niet af. Hoe komt dat?
Onderzoeker dr. Paul Smeets vond nieuwe aanwijzingen voor dit vraagstuk. Smeets (Wageningen UR) ontdekte dat de hersenen een onderscheid maken tussen frisdranken met zoetstoffen en frisdranken met suiker. Voor zijn onderzoek maakte hij gebruik van een MRI-scanner. Hiermee registreerde hij de activiteit in de hersenen wanneer iemand frisdrank met suiker of met een suikervrije zoetstof drinkt.

Wanneer iemand een frisdrank met suiker proeft, neemt de hersenactiviteit in de hypothalamus af. Dit wijst op een verzadigingsgevoel. Wanneer iemand suikervrije frisdrank drinkt, blijft de activiteit in dit deel van de hersenen bij het proeven gelijk. Ons brein weet dus een calorische en niet-calorische zoete drank van elkaar te onderscheiden zonder dat we ons daar bewust van zijn.

Het onderzoek van Smeets bewijst dat we de suiker niet alleen opmerken via onze smaak, maar ook via de hersenen. Volgens hem weet het lichaam dat zoet 'energie' betekent. Als we echter producten eten of drinken met nepzoet, is de smaakstimulatie niet in verhouding met de voedingswaarde. Het effect op de verwerking door de hersenen kan een effect hebben op het gevoel van verzadiging.

Uit eerder dieronderzoek bleek al dat ratten die light-yoghurt aten dikker werden dan de ratten die gewone suiker aten; hun lichaam bleef hetzelfde hongergevoel houden.

(bron: artikel "gezond nu")

Geen opmerkingen:

Een reactie posten