
Laat 250 gram rozijnen 15 minuten wellen in warm water. Laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Verwarm 250 ml melk tot handwarm en smelt er 50 gram boter in. Meng 500 g bloem met 1 theelepel zout en 1 zakje gedroogde gist. Klop 2 eieren los. Meng de warme melk en de losgeklopte eieren door de bloem, houd 2 eetlepel eimengsel achter om straks het brood mee te bestrijken. Kneed het deeg goed door met de hand of in een keukenmachine tot het deeg mooi elastisch en zacht aan voelt. Meng de rozijnen en 100 gram gehakte noten door het deeg. Maak een bol van het deeg en leg het in een met bloem bestrooide kom. Dek de kom af met een vochtige doek en zet de kom op een warme plek. Bijvoorbeeld de verwarming of in een bak met warm water. Laat het deeg zo 45 minuten uur rijzen. Kneed het deeg nog een keer goed door en vorm er een mooi vloerbrood van en leg dit op een ingevette bakplaat. Dek het brood af met een vochtige doek en laat het op een warme plek nog 1 uur narijzen.
Verwarm de oven voor op 200° C. Bestrijk de bovenkant van het deeg met achtergehouden ei en zet de bakplaat in de oven. Bak het brood in 40-45 minuten gaar en goudbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt.
- Tips
- Vorm 150 gram amandelspijs uit tot een rol die net zoals is als het brood dat je wilt maken. Rol na de 1e keer rijzen het deeg uit tot een lap, leg de amandelspijs erin en rol het deeg erom heen. Volg verder het recept.
- Maak een appelrozijnenbrood door ook 1 in stukje gesneden appel door het deeg te mengen.
- Bijzonder met kleine stukjes pure chocolade door het deeg. Meng 100 g chocolade samen met de rozijnen door het deeg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten