dinsdag 20 september 2011

Afslanken in groepsverband effectief!

Doorverwijzing van een arts naar een afslankprogramma in groepsverband zoals Weight Watchers verdubbelt afslankresultaten ten opzichte van wanneer men gewicht verliest met behulp van adviezen van de huisarts. Dat is de conclusie van een studie gepubliceerd in The Lancet.

De onderzoekers volgden ruim 770 volwassenen met overgewicht (uit Groot-Brittannië, Duitsland en Australië). De helft van hen bezocht de Weight Watchers en de helft kreeg een dieetadvies van de huisarts. Na een jaar had meer dan 61% van de Weight Watchers groep en slechts 31% van de andere groep 5% van hun startgewicht verloren. Bovendien behaalden 3,5 keer meer patiënten uit de Weight Watchers groep een gewichtsverlies van 10%.

De studie werd weliswaar gefinancierd door Weight Watchers, maar de onderzoekers verzekeren dat dit geen invloed heeft gehad op het onderzoek.

In het Diakonessenhuis in Utrecht is een proef gestart in samenwerking met het programma van Weight Watchers. Cardioloog dr. Jeroen Bucx van het ziekenhuis verwijst zijn hartpatiënten door naar coaches van Weight Watchers. Een coach begeleidt de groep patiënten iedere week in het Diakonessenhuis.

Bucx: ‘Wij bieden onze hartpatiënten na ziekenhuisopname hartrevalidatie aan. Afvallen is daar een belangrijk onderdeel van. De samenwerking tussen artsen en Weight Watchers is een krachtige combinatie. Daarom verwacht ik dat we de Weight Watchers methode na de pilotfase aan al onze hartpatiënten aan zullen bieden.’

Bron: Weight Watchers, Diakonessenhuis

link/klik voor nog een artikel
Mijn opinie: Het kan goed werken in groepsverband en je hoeft echt niet "en plein public' op de weegschaal. Een steun in de rug, in een groep of met individuele begeleiding kan extra motiverend zijn! Het is al lastig genoeg en uiteindelijk moet je het wel zelf doen. Maar behalve afvallen vind ik het zo belangrijk dat we weer "echt" gaan eten en gezond gaan genieten....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten