maandag 13 februari 2012

Keuzes maken

In je leven moet je enorm veel keuzes maken: het begint al met kiezen wanneer je opstaat. Zelfs als je opstaat om naar je werk te gaan heb je de keuze of je je moet haasten of dat je tijd maakt voor een ontbijtje en misschien nog wat gymnastiek. Omdat het vermoeiend is om de hele dag bewust te kiezen, ontwikkelen we gewoontes. Zo hoef je niet bij elke handeling na te denken.

Gewoontes zijn hardnekkig! Dat is je comfortzone, kiezen om een andere gewoonte te krijgen is het begin van een lastig proces. (Daarom is afvallen ook zo lastig, met je oude gewoontes gaat het niet lukken).
Met verslavingen is het nog veel moeilijker.

Keuzes en gewoontes hebben echter gevolgen. En die gevolgen hebben grote invloed op je leven. Denk maar eens aan partnerkeuze, beroepskeuze, de keuze om te gaan roken, de keuze om te dik te worden...ongezond te leven...
Gevolgen zijn soms fataal, Whitney Houston is het meest recente voorbeeld hiervan, Zó zonde.

Je maakt niet altijd de juiste keuze, wie is er zonder fouten? Je kunt jezelf ook weer corrigeren. Een andere weg opgaan. Ook kun je niet altijd de meest gewenste situatie kiezen; het moet ook mogelijk zijn. Accepteren van een situatie moet soms ook. Of accepteren dat het maar gedeeltelijk gaat.

Maar, als het haalbaar is, waarom zou je niet het beste kiezen voor jezelf en je dierbaren? En als daar een verandering van je gewoontes voor nodig is, wat houd je tegen om het eens anders te doen?
Misschien moet je er eerst meer over weten om de stap te zetten. Of moet er eerst iets gebeuren?

Denk er eens over na...wat wil je écht en wat heb je nodig om dat te bereiken?
Is het haalbaar? Ga je het doen? Wanneer ga je het doen?
Als je concrete afspraken maakt (met jezelf) is de kans groter dat je bereikt wat je wilt!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten