woensdag 22 februari 2012

Zó zout heb ik het nog niet gegeten....

Vandaag een hot item, in de krant en op twitter...Ja sinds kort twitter ik ook. Ik moet zeggen, het is haast verslavend. Er zitten veel voedingskundigen op twitter en die sturen linkjes rond naar interessante website's en blogs en ventileren hun meningen.

Maar goed, dat terzijde. In de krant staan ook dagelijks stukjes over voeding en vandaag wordt het zoutgebruik in Nederland bekritiseerd. We eten er teveel van en, de voedselfabrikanten voorop, strooien nogal kwistig ermee in het rond.

Het grote gevaar van zout is dat het vocht aantrekt.. dat zie je als er gestrooid is op de weg en het dooit. De weg blijft nat. Als er teveel zout in je lichaam/bloedbaan komt trekt dat ook vocht aan. Ook is het zoutgehalte van je lichaamsvocht 0,9 % en je lichaam doet er alles aan om dat constant te houden. Je bloedvolume verhoogd (hoge bloeddruk daardoor, meer volume in dezelfde slangen). Je nieren worden aan het werk gezet om dat zout af te voeren. Bij hoog zoutgebruik kun je je voorstellen dat ze dat niet prettig vinden.

6 gram per dag is de grens die je aan zou moeten houden.
Bakkers hebben het zout al gereduceerd na eerdere afspraken, andere fabrikanten hebben nog niets verbeterd. En ook speciale kinderproducten zitten nog vol zout; (Bob de Bouwerworstjes, Fred en Ed smeerkaas).

Mijn tips: vermijd kant en klaar maaltijden, pizza's, chips, zoutjes. Beperk vleeswaar en te zoute kaas. Eet volop groente en fruit. Eet wel brood (er zit ook gejodeerd zout in wat goed voor de schildkier is) en eet ook eens muesli en havermoutpap. Geen zout toevoegen natuurlijk én haver is ook nog eens goed voor je cholesterol.
Heb je wel eens Herbamare zout gebruikt?  Een kruidenzout met jodium, ook grotendeels zout maar erg lekker!



Radio 2 heeft een tweespraak over zout vandaag: Twee zoutvaatjes horen dat ze niet meer op tafel mogen staan. Zegt de een tegen de ander......Wat flauw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten